Домашен течен шоколад






          Чудех се как да презентирам това невероятно вкусно изкушение и не можах да измисля. То просто не може да се опише с думи и трябва задължително да се опита. 
           В моето детство, когато по магазините не се намираше лесно шоколад или ако случайно намериш, то той беше само един - два вида, си правехме точно такъв домашен течен шоколад. Много вкусен и изключително лесен за приготвяне!
          Истински празник наставаше, когато мама разсипваше вълшебната течност по чашките, а ние със сестра ми нямахме търпение и още топъл го загребвахме с лъжиците. Същото сега се случва, когато аз го приготвям за сина ми. Чашките след шоколадовия пир изглеждат като измити :) ..... Капчица не отива зян :) 
          Ще напиша базовата рецепта, като препоръчвам за тези, които решат да я пробват, първоначално да я спазят точно, а след това, при последващо приготвяне,  според личните си вкусови предпочитания да я променят, така че да им е добре на сладост и гъстота.
Необходими продукти:
1 кутия сухо мляко Nestle Nido 400 гр.
100 гр. краве масло
12 равни с. л. захар
5-6 с.л какао
300 мл. вода /около/
1 ванилия или есенция шоколад
ядки, плодове и/или сметана - за украса
Това е сухото мляко, което използвам!
Начин на приготвяне:
В подходящ съд изсипваме водата, захарта и маслото. Загряваме на котлона, като бъркаме непрекъснато, за да се разтвори захарта. След като маслото и захарта са се разтопилиq махаме съда от котлона и изчакваме леко да се поохлади /не бива да е вряло/ Добавяме сухото мляко, какаото и ванилията и бъркаме с миксер или пасатор до хомогенизиране на сместа. Аз използвам пасатор. Шоколадът става много по-гладък, но пък на повърхността му се образуват мехурчета. 
Разсипваме в чашки, изчакваме да се охлади /ние охлаждането го пропускаме :) / и украсяваме по желание с ядки или плодове. Може да се шприцоват и сметанени розички.  В къщи го предпочитаме чист. Време за украси няма :)

Ако искате да следите моите публикации - харесайте фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/vielitsa/

Няма коментари:

Публикуване на коментар