Зайчета с пъдпъдичи яйца


 
 


Необходими продукти:
предварително сварени и боядисани пъдпъдъчи яйца
230 гр. масло на стайна температура
175 гр. пудра захар
1 яйце - предварително извадено от хладилника, за да се темперира
1 ампулка ванилия или лимон
400-425 гр. брашно
 
За украса:
50 гр. черен шоколад
3-4 с. л прясно мляко

Начин на приготвяне:


1. В подходящ съд слагаме мекото масло и пудрата захар. Размесваме ги до получаване на кремообразно състояние. Добавяме яйцето и есенцията.
2. Пресяваме брашното  и го добавяме постепенно към сместа от маслото, пудрата захар и яйце. Омесваме меко тесто.
3. Оставяме тестото завито във фолио в хладилника за около 30-40 минути.  Разточваме го на кора с дебелина 5 мм. и с помощта на формичка - зайче изрязваме сладките. Може да се използват всякакви формички, които имат "ръчички" :)
4. Към всяко зайче с лек натиск прикрепяме по едно яйце /сварено и боядисано/, а към него подвиваме "ръчичките" му, така че да го придържат от двете страни. Много е важно яйцето да е добре обгърнато от тестото, затова ако е необходимо притиснете още малко с помощта на връх на нож. По този начин може да имитирате "пръсти" на лапичката.
А още по-лесно е да използвате фолио, което да не позволи ръцете на зайчетата да се отделят от яйцето по време на изпичането - както е показано на снимката:



5. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 8 минути, като следим да не ги изгорим.
6. Вадим сладките от фурната и изчакваме  да изстинат преди да ги преместим, защото в противен случай е възможно да ги счупим. Крехки са!
7. Украсяваме с разтопения на микровълнова фурна шоколад смесен с по 1-2 с. л. прясно мляко. Оформяме очи, носле, мустачки и т.н.


Приятен апетит!


Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар