Природна аптека в бурканче - мед, сусамов тахан, пчелно млечице и ленено семе



  Представям ви една здравословна, много полезна и изключително вкусна комбинация от сусамов тахан, пчелен мед, пчелно млечице и ленено семе.     Приготвянето на тази ценна за здравето смес е изключително лесно и не отнема почти никакво време, а доставя на организма ценни хранителни вещества, витамини и фибри. Може да се консумира веднага и тъй като е много приятна на вкус - децата също лесно я приемат. Когато я правя за сина ми - пропускам лененото семе, защото то придава леко трапчив вкус!
Необходими продукти:
200 гр. качествен чист пчелен мед;
200 гр. сусамов тахан /по възможност от небелен сусам/
10 гр. пчелно млечице
2 с. л. смляно ленено семе
    Продуктите се смесват в чист и сух буркан и се разбъркват добре. Бурканът се съхранява на стайна температура, ако ще се консумира бързо, но в хартиен плик, за да се предпази от директна светлина. А най-добре е да се прибере в хладилника. Също така е по-добре да се приготвя по-често и в малки дози, отколкото големи дози, които да се съхраняват дълго.  От сместа се взима по една супена лъжица на ден, като за по-голям ефект се консумира сутрин.
    Да се следи за алергична реакция, защото всичките съставки предполагат това!
   
    Нужно е да си намерим качествен сусамов тахан или най-добре да си приготвим сами такъв. И в двата случая е по-добре сусамът да бъде небелен, защото е по-богат на полезни съставки от беления. Ако решите да си приготвите сусамовия тахан сами може да погледнете как го приготвям аз. В този линк:  http://vielitsa.blogspot.bg/2017/09/blog-post_45.html
За ползите от съставките на тази рецепта може да прочетете по-долу!
1. Сусамът е богат на манган, магнезий, калций, мед, цинк, желязо, фосфор, витамин В1 и диетични фибри. В състава му влизат и две уникални вещества: сезамолин и  фитоестроген сесамин, който е с доказан противораков ефект (zdravnitza.com). Сусамът е силен антиоксидант.
   Подпомага лечението на:
- Ревматоиден артрит - намалява болката и подуването, преодолява възпалителните процеси;
- При диабет, за преодоляване на магнезиевия дефицит;
- При астма, мигрена, високо кръвно налягане;
- Подобрява перисталтиката, балансира стомашните сокове, при колит, гастрит и запек;
- При анемия, заради високото си съдържание на желязо;
- При акне, за подобряване състоянието на кожата, косата и ноктите;
- Съдейства за детоксикация на организма на организма, подходящ при диети;
- При остеопороза - за поддържането на здрави кости и стави;
- Изключително полезен за деца - Важен е за укрепването на имунната система, за формиране на здрава костно-мускулна система, балансирана нервна система, за нормално-функциониране на стомашно-чревния тракт и добри кръвни показатели (zdravnitza.com);

Пчелно млечице
 2. Пчелно млечице се продава на много места - по пазари и в магазинчета за пчелни продукти. Купувайте само от проверени места и хора, които знаете, че държат на продуктите си и ги съхраняват както трябва, защото пчелното млечице изисква да бъде съхранявано охладено, за да запази полезните си качества.
То е истинско съкровище за човешкия организъм. Богато е  широка гама от аминокиселини, минерали, естествени хормони, витамини, мастни киселини, фолиева киселина, а също и на аспарагинова киселина,  която е важна за регенерацията и растежа на тъканите. Съдържа всички незаменими аминокиселини, необходими за поддържане на живота. Използва се за профилактика и подобряване на симптомите при:
- Подобрява общото състояние на организма, чрез стимулиране на имунната система
- Повишава апетита
- При артрит, сърдечно съдови заболявания, атеросклероза, белодробни проблеми
- Подобрява функцията на мозъка
- Естествено регулиране на хормоналния баланс
Имайте предвид, че пчелното млечице, подобно на пчелните продукти може да предизвика алергична реакция в човешкото тяло, затова при първоначално приемане бъдете предпазливи.
 4. Качествата и ползите от пчелния мед са всеизвестни отдавна. Няма да ги споменавам тук. По-важното в случая е, той да е истински, да не е смесен с глюкоза и т.н. Най-добре е да го купите директно от производителя.
 3. Ленено семе - Известно като една от супер храните, то е богато по състав на полезни съставки: витамини, минерали, фибри, Омега 3 есенциални мастни киселини и лигнани. С доказани ползи при: сърдечно съдови проблеми, за справяне с "лошия" холестерол, за подобряване нивото на кръвната захар, за облекчаване симптомите при менопауза, за хормонален баланс и други;

Ако рецептата ви е харесала и искате да следите моите публикации, харесайте Фейсбук страницата ми:  https://www.facebook.com/vielitsa/ 


2 коментара:

  1. А това количество смес колко трайност има?

    ОтговорИзтриване
  2. С тахан от магазина и съхранявано извън хладилника, сместа не ми се е разваляла повече от месец, но предвид, че пчелното млечице иска съхранение на хладно и въпреки, че има твърдения, че медът го "консервира", все пак е добре да се съхранява на хладно и да се консумира бързо. В качествата на купешкия тахан не можем да сме много сигурни. С домашен тахан също не ми се е разваляла, но държа в хладилник задължително, а и ние сме доста хора и свършва за 3-4 дни. Преценете, ако ще правите за детенце или за един човек само, направете половин доза и приберете в хладилника.

    ОтговорИзтриване